Page content

Sporten van kinderen, tips voor eten en drinken

Sporten, eten en drinken van je kind

Moet jouw kind ook aan het eind van de middag sporten?  

Sporten is fijn, maar handig zijn ze niet altijd, de sportmomenten van je kind. En hoe los je dat op als ze rond etenstijd vallen?

Sporten en eten

Sommige kinderen vinden het fijn om voor het sporten alvast iets te eten. Echter trainen met een volle maag is nou ook niet bepaald prettig. Wat is dan geschikt? Jouw kind kan bijvoorbeeld een kop groentesoep of alvast wat halfvolle yoghurt of kwark met wat fruit eten. Dit kan tot 30-60 minuten voor de training. De hoofdmaaltijd bewaar je dan voor na de training.

Zorg voor een makkelijke maaltijd bij thuiskomst, zodat jullie vrij snel aan tafel kunnen. Ideaal is bijvoorbeeld een zelfgemaakte tomatensaus of Bolognesesaus die je uit de vriezer haalt. Na het sporten is het alleen een kwestie van opwarmen en (liefst volkoren) pasta koken. Volkoren pasta bevat nog voedingsstoffen, vezels en geeft langer een verzadigd gevoel zodat je niet meer gaat snacken.

Sporten en drinken

En dan…het drinken. Er is zoveel keus: frisdranken, vruchtensappen, yoghurtdrankjes en niet te vergeten de sportdrank. Ook de kantines staan er vol mee. Deze dranken zitten allemaal boordevol suiker. In een blikje/pakje frisdrank zitten al gauw 3-6 suikerklontjes. En dan maakt het niet uit of het Cola of sap uit een pakje is. Je drinkt dus eigenlijk suikerwater met een smaakje. Suiker is slecht voor het gebit, de botten, je kind wordt er dik van en kan er erg druk van worden. Apart noem ik nog even de sportdrankjes. Deze zijn ook bij kinderen erg populair. Deze drankjes zijn echte caloriebommen en maken dik. Verder kunnen zij maag-en darmklachten veroorzaken. Sommige dranken bevatten ook nog stimulerende stoffen ( Red Bull bijv.) Deze kunnen slaapstoornissen en afhankelijkheid veroorzaken.

Maar wat dan? Goed drinken is wel belangrijk voor de training of wedstrijd en in de rust. Zeker als het warm weer is. Voldoende vocht is belangrijk om uitdroging en kramp te voorkomen dus wat laten we onze kinderen drinken? Het antwoord is : water. Water is voldoende om het vochttekort aan te vullen tijdens het sporten. Vindt je kind dat soms wat eentonig? Dan kun je de smaak wat opleuken met fruit ( sinaasappel, citroen), of munt.

Andere alternatieven zijn:

–      Thee ( evt.met een beetje honing) Warm in een thermoskan of koud  met bijvoorbeeld  wat citroen.

–      Cool Bear

–      Roosvicee Stevia

–      Holy Soda

–      Karvan Cevitam Stevia

–      Zelfgemaakt sap

Maak eventueel voor het team van te voren wat te drinken aan in een fles, te gebruiken tijdens en na afloop van de wedstrijd

Gezonde groet,

Ellen                                    

Aangekomen? Ga  jij jezelf  afstraffen na de feestdagen ?

gezond

Baal jij  dat  je weer aangekomen bent  tijdens de feestdagen?

De feestdagen zijn weer voorbij en naast  het gezellig samenzijn met familie  is  er  ook weer  lekker  gegeten en gesnoept. Afgezien van lekkere  toetjes waren de  maaltijden  over  het  algemeen wel gezond en ik heb er van genoten. Ik heb naar  mijn lichaam geluisterd  en heb niet  teveel gegeten. Maar ben ik nu aangekomen?  Want het snoepen  was echter weer zoals  ieder  jaar een uitdaging.  Herkenbaar?

 

Verleidingen

Ik hou van zoet. De  uitdaging begon dus  al tijdens de  Sinterklaasperiode met de chocoladeletters. Gelukkig  had  ik zelf  vooraf  niets  in huis gehaald  want dan weet  ik het wel….  Tijdens  het  feest had ik pepernoten en letters  gekregen en 1  stukje  smaakt  naar  meer. Lastig dus om je  gezonde eetpatroon te handhaven. Het ging met pieken en dalen. Toen met kerst  de kerststol , kransjes, snacks  en bonbons weer  op tafel kwamen  werd  ik weer  op de  proef  gesteld. Met    oud -en nieuw had  ik naar  mijn idee niet zoveel  oliebollen en appelflappen gekocht  maar de consumptie viel tegen en ik zat toch met een overschot . Die  moeten ook op toch?  Aangezien mijn moeder vroeger altijd emmers  vol bakte heb ik daar  een oplossing voor gevonden:  de vriezer . Wij konden vroeger thuis bij wijze van spreken tot en met  de  maand juni oliebollen eten.

 

De weegschaal

Ik zag het al aan mijn buik…….die was  toch enigszins “ verdikt”. In eerste instantie  baalde  ik daar wel van maar ik heb niet meer zoals vroeger  de neiging  om te gaan lijnen.  Wat mij dit  jaar  opvalt  is  dat er nu ook al op de  tv reclame wordt gemaakt voor  dieetprogramma’s en afslankmiddelen. Iedereen wordt weer  aangespoord  om vooral op een snelle  manier  de  overtollige  kilo’s  kwijt te raken.  Ga  jij jezelf  ook weer “afstraffen”  met een crashdieet en ga  jij jezelf  weer urenlang in het zweet werken op de sportschool?  Daar doe ik gelukkig  niet meer aan mee.

 

De draad

Vanmorgen ( 12 januari ) heb ik mij weer voor het eerst gewogen en er was inderdaad wat bijgekomen maar ik voel mij niet schuldig en heb geen spijt want  ik heb er  bewust voor  gekozen toch?  Wat  ik ook altijd tegen mijn cliënten zeg: “je  bepaald zelf  wat  je in je mond  stopt “ en ja  , soms  is  dat teveel en niet de meest  gezonde keuze maar ik heb er van genoten! Geen stress, ik pak de draad gewoon weer  op van mijn gezonde eet – en leefstijl en dan komt het vanzelf weer  helemaal goed! Ik zeg : “wees  lief voor  jezelf!”

Gelukkig nieuwjaar!

 

Afvallen met een “vergeten groente”: rode spruitjes

Afvallen met rode spruitjes

Een heerlijke en gezonde maaltijd met rode spruitjes om af te vallen

Rode Spruitjes ‘Verrassend lekker’

Ik heb weer een “vergeten groente” ontdekt:: rode  spruitjes.

Met de term: vergeten groenten worden groenten aangeduid die ‘vroeger’ heel normaal waren in het Nederlandse menu maar tegenwoordig vrijwel niet meer voorkomen en zelfs onbekend zijn bij een groot publiek

Even in het kort……

De rode (of paarse)  spruit, het kleine zusje van de groene spruit heeft een  paarsachtige kleur en is wat kleiner dan de groene spruit. Deze spruiten hebben naast een andere kleur ook een zoetere, mildere en meer nootachtige smaak. Heel geschikt dus voor kinderen die de bittere smaak van de groene spruiten vaak niet lekker vinden. Rode spruiten bevatten naast veel vitaminen, mineralen en vezels ook veel anti-oxidanten. Anti-oxidanten kunnen schadelijke stoffen neutraliseren. Een groente die past  in het rijtje van gezonde voeding.

Die  moesten we natuurlijk proberen

Daar  lagen ze bij de groenteman. Ze zij dus  weer terug ( niet wetende dat ze er ooit waren….o ja “vergeten” ) Nou dan ben ik wel heel benieuwd hoe ze smaken. Snel naar huis gefietst en daar vond ik op de site van ah.nl het volgende recept. Ik moet zeggen, wij vonden het een heerlijk gerecht. Wat  ons betreft : een blijvertje!

Het  recept:

Roerbakken, Bijgerecht, 2 personen, Hollands

Ingrediënten

 • 400 gram spruitjes (beetgaar gekookt)
 • 300 gram voorgekookte krieltjes
 • 200 gram bereidde en in blokjes fijn gesneden vlees (schnitzel, restoverschot)
 • 1 rode peper, zaadjes verwijderd en in ringetjes gesneden
 • 1 rode zoete punt paprika (idem als hierboven)
 • 1 ui, heel fijn gesnipperd
 • 1 limoen (schil van raspen en gebruiken)
 • 1 handje taugé
 • 1 lenteui (het groen in dunne ringetjes gesneden)
 • 1 eetlepel olijfolie

Bereiden

Doe in de wok 1 eetlepel vloeibare bak en braad. Laat dit goed bruin worden. Voeg dan als eerste de gesnipperde ui toe, rustig glazig laten fruiten, daarna de in ringetjes gesneden rode peper en rode punt paprika bij. Dan voeg je de voorgekookte krieltjes toe en de beetgaar gekookte spruitjes. Goed roerbakken, dat de aardappeltjes lekker bruin korstje krijgen. Voeg daarna de in kleine blokjes gesneden vlees toe (ik heb schnitzel gebruikt omdat ik dat nog over had van de dag ervoor, maar het is ook met kip erg lekker). Taugé en de geraspte limoen toevoegen, als laatste gaan de in ringetjes gesneden lente ui erbij. Nog even heel goed roerbakken

Serveer samen met een komkommersalade

Bronvermelding: Mrs.mena

Eet smakelijk!

Hoe ga je om met al dat Sinterklaassnoep

December 2017

Het is weer zover. Sinterklaas is weer in het land. Vanaf half september lagen de pepernoten, chocoladeletters en marsepeinen varkentjes al in de schappen van de supermarkt.  De verleiding is groot om van al dit lekkers iets in je karretje te stoppen. Zeker als je kinderen hebt, is dit moeilijk te vermijden. De op kinderen gerichte marketing draait immers in deze periode  op volle toeren!

Calorieën , suiker en andere toevoegingen

Natuurlijk is het feest.  Maar het is wel belangrijk om op te letten.  De genoemde producten  bevatten alles, behalve de gezonde voedingstoffen die onze kinderen nodig hebben. Ze  zitten  vol met suiker, calorieën en andere toevoegingen.

Om maar eens te noemen:

 • 10 Pepernoten                       =    50 Kcal.
 • 10 Chocolade pepernoten   =  100 Kcal.
 • Blokje gevulde speculaas     =  160 Kcal.
 • 1 Kleine chocoladeletter      =  350 Kcal.

Gemiddeld  heeft een kind van 9 tot 13 jaar per dag tussen de 2100 en 2500 Kcal. nodig. Je ziet, het kan snel oplopen. Teveel calorieën en suiker kunnen overgewicht veroorzaken. Veel suiker kan  invloed  hebben op het gedrag, je  kunt  je moe gaan voelen en het is slecht voor het gebit. Op langere termijn kan het overgewicht en  zelfs Diabetes 2  veroorzaken.

 

Helemaal geen snoep?

Natuurlijk,  die  pepernoten en chocolade mogen ook wel eens gegeten worden. Snoepen is lekker en hoort erbij. Het is alleen wel belangrijk wat en hoeveel je snoept.  Doe een portie in een klein bakje en zet de verpakking weg. Daardoor is de verleiding minder groot  om meer te nemen.  En laat je kind er rustig voor gaan zitten en ervan genieten! Eet langzaam dan proef je het beter. Haal alleen tijdens het feest  wat in huis en geef  verder gezonde tussendoortjes. Die zijn ook lekker.

Gezonde tussendoortjes, wat is dat dan?

 • Een stukje fruit
 • Een Smoothie
 • Snoepgroenten als tomaatjes , worteltjes en snoeppaprika’s
 • Rijstwafel met wat magere smeerkaas
 • Een handje gemengde ongezouten noten
 • Rolletje ham of kipfilet met augurk
 • Blokje kaas op een prikkertje met een snoeptomaatje

 

Laatste tip: Als je meer snoept moet je ook meer bewegen om niet aan te komen.

Ik wens iedereen een gezellig Sinterklaasfeest.

 

Waarom ontspanning invloed heeft op een gezond gewicht

Wat  heerlijk….ontspannen na  een drukke  week

Laatst zijn we op een zaterdag met mooi weer  heerlijk een dagje naar het strand geweest. Ik had een drukke week achter de rug en aangezien ik mij voorgenomen heb om beter voor mezelf te zorgen kwam dit  heel goed uit. Heerlijk luieren, een beetje rondkijken, slenteren en wandelen …… helemaal goed. Ik was weer  helemaal opgeladen.

 

Een druk leven.

In mijn praktijk kom ik ze vaak tegen, vrouwen die naast hun  gezin ook een (drukke) baan hebben. Dat  vergt  organisatie. Thuis in een beperkte tijd van alles regelen en op je werk goed willen of “moeten”presteren. Regelmatig hoor  ik dat pauzes er  bij inschieten. Even   snel tussendoor een broodje en een kop koffie  naar binnen werken, maakt niet uit wat voor broodje. Of  ….” oeps vergeten te eten….is  het al zo laat? “

Ben je moe? Dan neem je  een snack of  iets om te snoepen.

“Stress en drukte …..hoezo, alles  onder controle toch? Ontspannen, daar heb ik geen tijd voor hoor. Niet zeuren , gewoon doorgaan”. We  moeten zoveel. Maar  ondertussen  zit je niet  lekker  in je vel.

 

En dan komen de  kilo’s  erbij….

Iedereen kan wel bedenken dat  je aankomt als je minder gezonde keuzes maakt qua voeding en tussendoor snoept en snackt. Te  weinig bewegen kan ook meespelen maar er  is  nog een andere factor die  mee  kan spelen en dat  is  stress.

 

Waarom is  ontspanning  zo belangrijk?

Vanuit de prehistorie waren er  twee  mogelijkheden om te reageren op gevaarlijke situaties: vechten of vluchten. Hiervoor  maakt het  lichaam  stresshormonen ( o.a. Adrenaline) aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat het  lichaam in actie kan komen. Het  lichaam krijgt extra energie in de vorm van suikers (glucose), de hartslag en bloeddruk stijgen ( meer zuurstof naar de spieren) en de spieren krijgen meer  energie  doordat ze koolhydraten en eiwitten verbruiken. Is  het gevaar geweken dan komt  het  lichaam weer tot rust en zakt de  Adrenaline weg.  Deze vorm van stress heeft een functie en geeft geen problemen.

Maar….de tijden zijn veranderd. We  kennen nu andere soorten stress waarbij  het lichaam meestal niet  in actie hoeft te komen ( werkdruk, gezin, financiën enz.) Maar er  komt wel extra energie vrij die niet wordt  verbruikt. Het teveel wordt opgeslagen in de vorm van vet.

Is er sprake  van langdurige stress  dan gaat  het  lichaam ook een  ander hormoon aanmaken: Cortisol. Teveel Cortisol is slecht  voor  je gezondheid. Cortisol blijft langer  in je  lichaam en heeft een negatieve  invloed  op  verschillende   lichaamsprocessen waaronder de spijsvertering. Er worden minder voedingsstoffen opgenomen waardoor  we  meer gaan eten, vooral suikers ( glucose) die niet verbruikt worden. Het teveel wordt  opgeslagen als buikvet. Dit leidt weer tot overgewicht.

 

Hoe  kun je problemen voorkomen?

Van “moeten” naar “willen” en “mogen

Tips

 • Drink niet teveel cafeïne, drink meer water.
 • Sla  geen maaltijden over, eet  met aandacht en neem de tijd.
 • Kies voor maaltijden met verse en voedzame producten.
 • Maak tussen de middag of  s ’avonds even een lekkere  wandeling.
 • Sport niet te intensief.
 • Ontspan met een boek, muziek,  yoga, ga erop uit ( naar  het strand, bos, terrasje) , breng je aandacht naar je buik(adem), breng tijd door met mensen die je dierbaar zijn of  breng tijd door met alleen jezelf, stort jezelf  in  een leuke hobby enz.
 • Zorg  dat je genoeg slaap krijgt.

Zorg goed voor jezelf, je bent het waard!

Als  ik iets  los laat, komt er iets nieuws voor terug

 

Een aantal jaren geleden volgde  ik de opleiding  Holistische Kinderyoga. Tijdens  een herfstles  ging het  over  vallend blad, vallende  eikels, kastanjes en wat er al niet  meer naar beneden valt  in deze periode. Er  zat een affirmatie bij die de kinderen al  bewegend  op konden zeggen: “als  ik iets los  laat, komt  er iets nieuws voor terug.”

 

Lees meer

Eten je kinderen geen groente of fruit? Tips om dit leren.

Ik weet  nog dat mijn kinderen voor  het eerst  een fruithapje of groenten mochten eten. Eerst alles  goed  prakken,  slabbetje  om , op schoot, lepeltje  erbij en eten maar. Als  je op pad ging werd het  een potje. Dat was zo in die tijd. Ik krijg in mijn praktijk steeds meer kinderen die weinig  groenten en fruit  lusten. Lees meer

Pagina 1 van 212
Phoenix WebsitePhoenix Website