Page content

Gezond  lekker eten en afvallen? Probeer eens vergeten groenten!

Maart 2016

Vorig  jaar liep ik langs  de groentewinkel en mijn oog viel op een bordje: vergeten groenten. Ik had geen flauw  idee wat dat was en in de kratten zag zag  ik niets wat mij bekend voor kwam. Nieuwsgierig geworden, ging ik thuis “googlen” naar deze groenten en recepten.  Met een verrassend resultaat.

 

Wat zijn vergeten groenten?

Vergeten groenten zijn groenten die al vanuit  de middeleeuwen regelmatig  bij de mensen op het menu stonden en al lang niet meer in de winkel te  koop zijn.  Daarom zijn ze niet bekend bij de mensen. Vaak was  de reden dat  ze te weinig opbrachten of een nogal uitgesproken smaak hadden. Maar er is  goed nieuws. Vergeten groenten zijn steeds beter verkrijgbaar  in de winkels, ze zijn weer terug!

Vergeten groenten zijn in 2 groepen te verdelen:

 • Oude rassen waaruit  nieuwe  rassen zijn gekweekt die minder sterk van smaak zijn waaronder bonen, tomaten, witlof, spruitjes, kool en bieten.
 • Groenten die te weinig opbrachten of een te  uitgesproken smaak hadden zoals o.a.  pastiaak, schorseneren, aardperen, winterpostelein, krootjes en meiraapjes.

Lekkerrr…

Op mijn zoektocht  naar recepten met  vergeten groenten kwam ik terecht  bij een recept  met  pastinaak. Dat  leek mij wel wat , dus  terug  naar  de winkel en vervolgens  de keuken in. Wat was dit  lekker! Inmiddels staat dit  gerecht regelmatig  op tafel en we  genieten er nog steeds  van. Hieronder deel ik dit  recept  met jullie. Het recept  is  voor  4  personen en….ik heb er  ook op gelet of  de andere ingrediënten ook gezond zijn.

Recept met  Pastinaak

Nodig:

 • 3  pastinaken
 • 250 gr winterpeen
 • 500 gr aardappelen  roodschillig
 • 4 etl olijfolie
 • 2 tenen  knoflook
 • 2 tl gedroogde tijm
 • 2x rode ui
 • Evt. een halve  pompoen
 • 150 gr. Feta in blokjes

Verwarm de oven voor  op 200 graden. Alle groenten schillen en in stukjes snijden. Aardappelen schoon boenen en in stukjes snijden. Bakpapier  op de bakplaat  leggen; daarop alle  groenten. Olie  mengen met knoflook en tijm en over groenten verdelen. Alles 35  min. in de  oven. Als  het  klaar  is  Feta  erover  kruimelen.

De  komende tijd ga ik nog een paar van mijn favoriete recepten met jullie  delen.

Eet smakelijk allemaal!

Comment Section

0 reacties op “Gezond  lekker eten en afvallen? Probeer eens vergeten groenten!

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website