Page content

Eten je kinderen geen groente of fruit? Tips om dit leren.

Ik weet  nog dat mijn kinderen voor  het eerst  een fruithapje of groenten mochten eten. Eerst alles  goed  prakken,  slabbetje  om , op schoot, lepeltje  erbij en eten maar. Als  je op pad ging werd het  een potje. Dat was zo in die tijd. Ik krijg in mijn praktijk steeds meer kinderen die weinig  groenten en fruit  lusten. 

Niet  zozeer vanwege  de smaak maar vooral vanwege  de textuur omdat zij “vast eten” niet gewend zijn. Moeten we dan alles  maar blijven pureren?

 

Het begin

Het is belangrijk om je  kind zoveel mogelijk verschillende soorten groenten en fruit  te  laten proeven. Zo krijgt  het veel verschillende voedingsstoffen binnen, maakt het kennis met verschillende smaken en ontwikkelt  het zijn eigen smaak. Er zijn verschillende  manieren om het aan te bieden. Je  kunt bijvoorbeeld kiezen voor ( vers)  gepureerd voedsel of een potje. Je  kunt dit  ook afwisselen. Maar hoe voorkom je dat als ze ouder worden dan moeilijk doen met het vaste voedsel omdat “het zo vies in mijn mond voelt”?

 

Textuur ervaren met de Rapley- methode

Het blijven pureren lijkt mij geen goede  optie. Het  is een kwestie van wennen. Baby’s  mogen rond de 6  maanden naast de borst-of flesvoeding vast voedsel gaan proberen. Misschien heb je gezien dat ze belangstelling krijgen voor  het eten op jouw  bord en het willen pakken. Dit  is een mooie gelegenheid  om te  beginnen jouw  kind kennis te laten maken met vast voedsel. Dat kun je doen met behulp van de Rapley – methode. Deze  methode gaat uit van de  behoefte van een baby  om te  experimenteren en te onderzoeken.  Dit  kan door  de baby eten in de  originele vorm aan te bieden. Hij geeft zelf aan of en hoeveel het ervan wil eten. Zo leert  de baby spelenderwijs  om te gaan met eten en ervaart naast verschillende soorten smaken ook verschillende texturen. Dat  is  het grote verschil met het  aanbieden van gepureerd  voedsel.  Let dus op of het belangstelling heeft voor jouw eten. Dat kan een mooi moment zijn om daarmee te beginnen.

Nog geen tanden? Geen probleem , ook zonder tanden kunnen ze  zachte voeding tussen hun kaken klein maken. Je  kunt  natuurlijk ook kiezen voor  een combinatie  van alles.

 

Ontdekken en kliederen!

Laat  je  kind goed  rechtop zitten om verslikken te voorkomen en geef  het  in het begin stukjes die  het makkelijk vast  kan houden en in de  handen tot  moes  kan knijpen. Dit  kan bijvoorbeeld een halve banaan, een worteltje of een korstje  brood zijn. Blijf wel altijd er zelf bij en dan ….kliederen maar. Het  is  even werk om het  op te ruimen maar je doet  je kind er een groot  plezier  mee!

 

In de volgenden Blog  geef  ik tips  hoe  je kinderen meer( soorten) groenten kunt  laten eten.

 

Eet smakelijk!

 

Comment Section

0 reacties op “Eten je kinderen geen groente of fruit? Tips om dit leren.

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website