Page content

Overgewicht bij veel mensen. Gaan wij Amerika achterna?

Eind jaren negentig was ik een weekje in New York en  wat  mij opviel was de grote hoeveelheid mensen met overgewicht. Ja dacht  ik, maar dat  is Amerika. In Nederland hebben wij dat  niet….Als ik nu naar het strand of de sauna ga of door ons dorp loop dan zie ik New York: steeds meer mensen met  overgewicht. Let er zelf maar eens op. En plots was daar ook nog het rapport van het RIVM.

Rapport  van het  RIVM

Uit berekeningen van het RIVM ( Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) in opdracht van de Hartstichting blijkt dat ons land in 2040 maar liefst 1,4 miljoen hartpatiënten zou kunnen tellen. Dat is een stijging van 65% ten opzichte van 2011. De kosten voor hart- en vaatziekten zijn aanzienlijk. Volgens de Hartstichting kost dit meer dan acht miljard euro per jaar.

Dit bericht las ik  vorige week in verschillende  media. Daar schrik ik dan toch wel van. Gaan we Amerika echt achterna?  En wat zijn dan de  oorzaken?

 

Oorzaken overgewicht

Naast de vergrijzing worden er ook andere oorzaken genoemd.  Onder andere  overgewicht, een ongezonde levensstijl, een gebrek aan beweging en roken. Als je de  oorzaken kent dan weet  je  ook wat je er aan kunt doen. Vooral in de preventie sfeer.

 

Preventie

Preventief handelen bij kinderen is een belangrijke stap. Als  je  kinderen een gezonde  leefstijl aanleert dan voorkom je al veel ellende voor  nu en later. Zorg voor voldoende  beweging van je kind. Ga er op uit, laat ze sporten en buiten spelen. Zorg  daarnaast voor  een gezonde  voeding. Je  kind  is  in de  groei en heeft  voldoende  bouwstoffen, vitaminen en mineralen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het zal duidelijk zijn dat als een kind  opgroeit met een gezond  gewicht het op latere leeftijd minder  kans  heeft  op  het krijgen van gezondheidsproblemen.

Ook voor  volwassenen is  veel gezondheidswinst te behalen. Ook hier kun je aan preventie denken.  Let er op dat je voldoende beweegt. Er zijn daartoe veel en eenvoudige mogelijkheden. Een half uurtje per dag wandelen of fietsen  bijvoorbeeld. Gezond eten is een ander punt waar je wellicht meer aandacht kunt schenken. Als je rookt, ga  dan minder roken, neem een vervangende elektrische sigaret of  stop ermee. Als je vindt dat je al te zwaar  bent,  probeer dan op een  verantwoorde  manier af te vallen. Waarom niet direct bij de start van het nieuwe jaar?

 

Goed voornemen

Laten we er  met z’n allen voor zorgen dat  de resultaten van het  onderzoek niet uitkomen. Een gezonde  leefstijl is voor  iedereen van belang. Als dat geen goed voornemen is  voor 2016!

Bronn en: Hartstichting, Nos teletekst, Blikopnieuws

Comment Section

0 reacties op “Overgewicht bij veel mensen. Gaan wij Amerika achterna?

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website